DEL3 "Burken" 1997
Skrivet av Andreas 2008-04-11
Jag tänkte nu beskriva en “modell” som jag arbetar kring när jag “tänker” hund.
Den modellen kallar jag för “burken” (1997). Burken bygger på hundens naturliga reaktioner vid en retning, dessa reaktioner “odlas” eller “släcks”. Burken kan delas upp i två likadana parallella system, ett system med naturliga retningar (tex. synintryck byte/jakt) med aktivitetsreaktion som följd, och ett system med “civila retningar” (tex. matskål, träningskläder , åka bilen osv.) som följs av invanda handlingar.
De olika intrycken som burken “samlar” är de yttre intrycken = miljö (väder, plats, underlag, ljud osv.) samt de direkta intrycken. Yttre intrycken är vanligtvis passiva (de finns där) medan de direkta intrycken är aktiva (vanligtvis retningar som jag påverkar hunden med).
Jag tänker mig alltså en “burk” där alla hundens intryck samlas. Reaktionen på blandningen avgör hur hunden utför handlingen.


                                    "En hjälpkladd av min "Burk"

                                    Andreas krånglar lite:-)

Nu skall vi praktisera ett exempel:
Nu tänker vi oss en lydig ung hund som skall tränas i lydnad/dressyr. Hunden kan vi kalla Xeus, Xeus är lydig när vi ropar men har dåligt tempo in till oss (jag skiljer på lydig/omotiverad och lydig/motiverad). Xeus behöver alltså höja sin muskelaktivitet när vi kallar in honom. Jag säger då “att vi behöver lägga in aktivitet i burken”. Detta kan göras på många olika sätt men jag väljer ett sätt som passar modellen. De flesta hundar har platser/ställen som de får en automatisk höjning av muskelaktivitet (tex. Öppet fält med högt gräs, skogen, vattnet osv.) här skall vi träna Xeus inkallning. Från början hade vi en lydig hund vid inkallningen men det saknades en ingrediens “tempo”, men nu har vi på denna speciella plats alla dessa blandningar.
Vi har situationen/retningen (hunden sitter kvar, jag lämnar hunden, avstånd mellan mig och hunden).
Vi har automatiskt förhöjd aktivitet (Yttre intryck, platsen).
Vi har en trigger (jag ropar).
Förhoppningsvis får vi nu ett bra resultat (belöna).
Tränar jag detta tillräckligt många gånger (under längre tid) kommer aktiviteten “hängas” på endast situationen och triggern (se ovan). Men en förutsättning för att de olika “ingredienserna” skall blandas till rätt “smaker” i “burken” behövs det uppehåll mellan träningarna (individuellt). Passerar det inte tid, före man testar av resultatet av det som har lagts in i burken, kommer hunden ihåg de olika “ingredienserna” och behöver samma igen (situation, plats, trigger).
Fördelen med att kunna “hänga på” aktivitet/sinnesstämning i de olika situationerna, är att hundarna kommer att söka trygghet i dessa, rätt tränad sinnesstämning får hundarna att bli mindre känsliga för störning. Vi behöver heller inte aktivera hundarna innan momentet (med tex. leksak) utan kan lagra aktivitet/sinnesstämning in i burken som en separat “ingrediens” som triggas av situationen.
Exempel på hjälper för att hänga på olika "sinnesstämningar":
Kamp = Muskler
Näring = Lugn
Platser = Muskler/Lugn
Väder = Muskler
Signaler = Muskler/lugn
Hanteringspress = Muskelfrysning


                           Hanna, Andreas, o Ulf Karlborg Lydnads SM 2001

Träningsexempel: När vi tränar inkallningen med en hund bör vi vara noggranna med tempot hela vägen in till oss, detta blir oftast ett problem för hundarna då de springer mot oss och sedan skall sätta sig bredvid oss. Jag säger att hundarna “går mot stå” dvs. frysning (sista biten in till oss). Nu skall vi lägga några saker i burken. Det första vi lägger in är en situation som är nära oss, hunden “kampas” upp och sätts 2m ifrån oss, detta blir vårat aktivitetsområde (härifrån in till oss skall hundarna använda mycket muskler). När hundarna förstår att det är viktigt att jobba in från 2m och in till våran sida skall vi utnyttja en annan situation för att kunna träna en hel inkallning. Nästa situation är att vi lämnar hunden på avstånd (hunden lämnas sittande) detta lockar de flesta hundarna att komma till oss (längre avstånd större lust att komma). När hundarna springer mot oss börjar hundarna närma sig en situation som vi lagt in i burken dvs. aktivitetsområdet, denna situation skall ersätta situationen att sitta still bredvid oss (frysning ).
Jag säger att hundarna “går mot aktivitet” istället för frysning. Under inlärningen bör aktivitetsområdet definieras varje gång jag tränar detta moment (det som är viktigast gör jag först = backchaining). Notera att en del hundar har svårt att gå från en inkallningssituation in i “aktivitetsområdet”( de smyger), det är nästan samma fenomen som en “klicker” tränad hund får när de skall äntra ett “klickat/exakt” område (tex. kontaktfält). Lösningen vid detta problem är att påminna hunden om en uppgift istället för ett område, när hunden tänker fel i inkallningsituationen räcker det oftast att påminna hunden med “hopp o lek” hunden svarar med aktivitet och äntrar aktivitetsområdet vi svarar med “kamp”.


                          Härlig Prisutdelning från Agilitytävling i Bollnäs

Den andra saken som är intressant med denna modell, är om det blir motstånd innan “burken” dvs. inga inlagda beteenden/mönster triggas. Detta upplever hunden som ett motstånd/uteblivet resultat. Detta resulterar oftast i en högre beredskap/stress där hundens testningsfas börjar (operant inlärning). Troligtvis är hunden programmerad på detta vis för att överleva, uteblivna resultat i det vilda genererar en högre beredskap/stress där hunden tvingas testa sig fram (näring/framkomlighet osv.).

Exempel: En valp som hindras av en bäck/staket som vi precis passerat, upplever snart ett uteblivet resultat (kommer inte över till oss). Valpen svarar i regel med att höja beredskapen (omedvetet), detta hjälper hunden att finna ett sätt att  passera hindret.(simma, gå runt, våga hoppa, osv.).
Alltså ett upplevt uteblivit resultat= Oftast förhöjd aktivitet/stress.
En del hundar kan reagera motsatt på en utebliven resultat situation, dvs. de blir inåtvända och passiva, dessa hundar bör inte tränas operant.


         Bosse Hermansson och Tim 1:a Andreas Katja 2:a NM lydnad Hamar 1997
          (Not: Nils Rune hade "snott" mina kläder och jag fick hans.......)


/Andreas