Gästboken

 
tillbaka            
  
Andreas - Hundträning!!?? 2008-11-20 23:26
Nu är det dags att skriva lite igen,,
I helgen som var tävlade jag och Hanna lydnad.
Moel gick sitt sämsta fria följ någonsin,,,,Blääää
och dumrutan var lika kass, blä en gång till, men därifrån lyfte han sig och gjorde en del saker okay..
Hanna och Melina skötte sig bra, äntligen gjorde Melina en hyfsad vittring,tyvärr strulade det sig på rutan med noll som följd. Moel vann på 282,5 Hanna fick 250 någonting tror jag.

Nu i helgen går Nm(lydnad) i Finland och jag håller en tumme för Diana och Zakk Sverige(www.rockdog.se) och en tumme för Line och Chilli Norge(www.lp-liv.net).
Det är otroligt flinka båda två, och jag önskar dem båda lycka till-klem fra meg-.

I går tränade jag kontaktfält med ´Sirén´(utalas sören) alltså Sir James, och det var sååå kul han älskar att träna Agility den hunden. Kanske åker jag och tävlar honom inoff. på lördag(föråkare eller nåt),,,SPÄNNANDE.

Det är mycket diskutioner om olika träningsmetoder nu igen, det brukar starta när tv4 börjar sända hundkoll.Det är lite som ett modernt religions krig.
Där träningsmetoder symboliserar olika religioner som man dyrkar. På ena sidan "kyrkan" står de som ber till "mjuka metoder" o på andra sidan Dyrkas "hårda metoder".
De mjuka förespråkarna säger---
--Du skall icke hava några andra gudar jämte mig--och med en klicker målad på bröstet jagar de dem "hårda" med sina teoretiska svärd:-)
Ganska intressant faktiskt att se samhällets attityder vad det gäller uppfostran på barn och djur har följs åt. Men att kunskapen i att träna/uppfostra djur/Människa har olika bakgrund påstår jag.
De mjukare träningsmetoderna för djur kommer bla från en Shaping kulltur som Anders Hallgren startade på 70-80talet, men som inte motogs av dåtidens hundtränare.
Idag har metoderna utvecklats ännu mer och passar mer in i vårat "mjukare" icke våldssamhälle.
Shaping-Att jobba med en extern belönare(tex klicker) som tekniskt sätt alltid uppfattas som en belöning utan grader, är ett mycket bra sätt att kunna forma ett djurs beteende
utan att själv blanda sig i. Detta är det enklaste sättet att träna ett djur utan "flockkänsla" eller där möjligheterna att kunna kommunicera med kroppen är svårt.
Det passar alltså utmärkt att lära djur som höna,delfin,katt osv en "belöningssignal" (ljud,vissla,lampa) och sedan använda detta i en operant situation/annan situation där ett beteende formas.
Att använda samma metoder(shaping) på en hund fungerar utmärkt i inlärningsfasen, speciellt där hunden växlar i beteenden(tex sitt,ligg).
Att forma en hunds beteende är utvecklande. När vi kommer till att "släcka" oönskade beteenden i de "mjukas" värld, jobbar de med att avleda hunden.
Man försöker att ersätta ett oönskat beteende med ett nytt riktat beteende alt. mode.(eng).
Detta kan det bli problem för hunden om den har "odlat" ett oönskat beteende för länge, eller lusten att göra det oönskade blivit för stor.
(jakt,skälla,slåss)
Nu till historien om varför vi inte "slår" våra barn på fingrarna längre, och låter våra barn bestämma och tycka till redan i tidiga år.
Efter andra världskriget ställdes militära och politiska ledare från Hitlers "Nazityskland" inför rätta, denna rättegång kallas Nürnberg rättegången(1945-46).
När man i efterhand granskade denna rättegång, upptäckte man att de åtalade förbrytarna inte tyckte att de hade gjort något fel under kriget!!!
De hade bara lytt order, precis som de var UPPFOSTRADE att göra!!!!!
Aha, vi måste lära "ungarna" att bli kritiskt granskande och inte lära dem att "lyda" blint, var slutsatsen.(En väldigt lång historia blev kort).
Vad dessa historier egentligen har med varann att göra vet jag inte, men jag var lite skrivsugen:-))

Vad det gäller att träna hundar, har jag lärt mig en sak...Det är väldigt viktigt att RESPEKTERA varandras sätt att träna!!!(om inte uppenbara fel görs, detta visar hunden)
Glöm inte att det skall vara roligt att träna hund, gör inget som inte känns bra, stå för det du gör, men var inte sämre än att du kan ändra dig.
Det är hunden som bestämmer hur den bör tränas, tänk på att det är din motsats som utvecklar dig!!!

Brukar ge vintips på torsdag, idag blir det ett boktips. Boken heter -Att förstå medvetandet hos människor och andra djur av DANIEL C. DENNET-
Den handlar om, Kan djuren också tänka? Vad är ett medvetande? Kan någon verkligen veta vad som händer i en annan varelses hjärna? Vad skiljer människans hjärna de andra djurens?
Ni som brukar träffa mig får gärna låna den av mig, säg till!!

Trevlig helg A
  
 
 svara på ovanstående inlägg + ev inkomna svar
 


  Ditt Namn:        Ort:

  Svar:

 
          Verifieringskod Ange verifieringskoden! -->